Vianočka predstavuje tradičný symbol Vianoc a neodmysliteľne k týmto sviatkom patrí. Prvé zmienky o tomto slávnostnom pokrme pochádzajú zo 16. storočia, kedy bola len výsadou majstrov pekárskeho cechu. V bežných domácnostiach sa zabývala až o 200 rokov neskôr. Každá rodina má recept na tú zaručene „najlepšiu“ vianočku. Ako ju však pripraviť, keď sa vo vašom jedálničku nesmie objaviť cukor ani pšeničná múka? Vyskúšajte náš recept a uvidíte, že aj keď držíte diétu KetoMix, môžete si pochutiť na plátku voňavej vianočky na sviatočné raňajky. Recept je vhodný od 1. fázy KetoMix diéty.
Čo budete potrebovať na 8 porcií:
- 4 vyšľahané bielka,
- 240 g zmesi na KetoMix žemle,
- 60 ml mandľového nápoja bez sacharidov,
- 30 g rozpusteného masla,
- 10 ml rumu,
- ½ lyžičky citrónovej kôry,
- 2 lyžičky prášku do pečiva,
- 3 g KetoMix vanilkovej príchuti,
- mleté mandle podľa chuti,
- mandľové lupienky na posypanie.
Postup:
Z bielkov si vyšľahajte tuhý sneh. V miske zmiešajte zmes na žemle, prášok do pečiva, vanilkovú príchuť, citrónovú kôru, mandľový nápoj, rozpustené maslo a rum. Postupne zapracujte sneh z bielkov. Cesto môžete vložiť do vytretej formy na vianočku alebo upliesť vianočku, ktorú následne posypete mandľovými lupienkami. Pečte pri teplote 180°C približne 20 minút.